Wijziging geslachtsnaam moet in belang van kind zijn

12 april 2022 | Personen- en familierecht

Nadat een niet-gehuwd stel uit elkaar is gegaan, wil de moeder de geslachtsnaam van het kind wijzigen. Dat kan alleen als zij als enige gezag uitoefent.

Het kind is in 2009 geboren. De vader erkent zijn dochter, dat zijn geslachtsnaam krijgt. Beide ouders oefenen het gezag over het kind uit. Nadat de ouders uit elkaar zijn gegaan, blijft het kind bij de moeder wonen. De vader raakt uit beeld als verzorger en opvoeder en vader en dochter hebben geen contact meer met elkaar.

Verzoek bij de rechtbank

De moeder gaat in 2018 een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner. Zij vraagt de rechtbank Noord-Nederland of zij als enige het gezag over het kind mag uitoefenen. Ook wil ze vervangende toestemming om een verzoek bij de Koning in te dienen om de geslachtsnaam van het kind te wijzigen in die van haar nieuwe partner. De rechtbank wijst beide verzoeken af, waarna de moeder naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gaat. De vader stemt in met de beëindiging van het gezag en de naamswijziging, als dat de wens is van het kind.

Gezag

Het hof stelt voorop dat niet de ouders gaan over wie gezag heeft. Daarover moet het hof beslissen, in het belang van het kind. De vader heeft al sinds tien jaar geen contact meer met zijn dochter en is feitelijk niet betrokken bij beslissingen over het kind. Ook ontvangt hij geen informatie over het kind en hij vraagt hier zelf ook niet meer om. Hij legt zich neer bij de verzoeken van de moeder als dat in het belang is van het kind. Het hof wijst de moeder aan als de enige die gezag uitoefent.

Wijziging geslachtsnaam

Nu de moeder als enige gezag uitoefent, kan zij een verzoek indienen voor wijziging van de geslachtsnaam van het kind. Medewerking van de vader is dan niet meer vereist, en vervangende toestemming van het hof evenmin. Volgens het Burgerlijk Wetboek kan de geslachtsnaam van een minderjarige worden gewijzigd in de geslachtsnaam van een nieuwe partner van de ouder, indien deze partner het kind, samen met de ouder, gedurende een aaneengesloten periode van minstens drie jaar onmiddellijk voorafgaand aan het verzoek heeft verzorgd en opgevoed.

Overleg met het kind

Wel geeft het hof nog iets in overweging: is het belang van het kind wel gediend met een wijziging van de geslachtsnaam? En wil het meisje dat wel echt? De moeder kan daar zelf over beslissen, maar beter doet zij dit in overleg met de dochter en in haar belang.

ECLI:NL:GHARL:2022:2553

 

Bron: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLI:NL:GHARL:2022:2553 | 11-04-2022