Voorlopige omgangsregeling wordt voor vader uitgebreid in belang van het kind

20 februari 2024 | Personen- en familierecht

Een vader vraagt in kort geding om aanpassing van een voorlopige omgangsregeling. Hij wil zijn zoon vaker zien en graag zonder begeleiding van derden. De rechtbank wijst het verzoek toe.

Een gescheiden vader en moeder hebben samen een minderjarige zoon, waarover de moeder gezag heeft. Zij hebben een voorlopige omgangsregeling afgesproken. Op basis van die regeling mag de vader zijn zoon een paar uur per week onder begeleiding van derden op een externe locatie zien. Over de omgangsregeling loopt een bodemprocedure. De vader wil de bodemprocedure niet afwachten en verzoekt bij de rechtbank Midden-Nederland in kort geding om een wijziging van de omgangsregeling.

Verzoek 

Concreet vraagt de vader of hij zijn zoon dit jaar op Tweede Kerstdag en op 29 december bij hem thuis mag zien. Daarnaast vraagt hij om directe aanpassing van de wekelijkse omgangsregeling. Hij wil zijn zoon graag thuis kunnen zien, zonder begeleiding van derde partijen en vaker dan nu is afgesproken. De vader heeft eerder, op aanraden van zijn advocaat, ingestemd met omgang onder begeleiding van externe partijen omdat hij anders zijn zoon helemaal niet zou kunnen zien.

Belang van het kind

De voorzieningenrechter kan een omgangsregeling wijzigen of opschorten als er bijzondere omstandigheden zijn. Daarbij staat steeds het belang van het kind voorop. De voorzieningenrechter beslist in deze zaak dat de voorlopige omgangsregeling wordt uitgebreid zolang er geen beslissing is in de bodemprocedure; de vader mag zijn zoon voor meer uren per week thuis ontvangen. Ook mag de zoon zijn vader op Tweede Kerstdag en op 29 december zien. Dit is in het belang van de zoon; uit een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat de omgang tussen vader en zoon goed verloopt.

Begeleiding

De vader mag zijn zoon zonder begeleiding van derden bij hem thuis zien. Uit niets blijkt dat de situatie bij of met de vader onveilig is. De argumenten van de moeder tegen onbegeleide omgang kunnen worden gezien als ex-partnerproblematiek. Het is in het belang van de zoon dat hij zijn vader en het nieuwe gezin van de vader in een vertrouwde omgeving zonder vreemde ogen frequent beter kan leren kennen.

Dickpics

De moeder bracht dickpics van de vader in het geding. De rechtbank benadrukt dat dit hoogst ongepast is van de moeder, omdat de foto’s niet relevant zijn voor de beoordeling van de vorderingen.  

ECLI:NL:RBMNE:2023:7229

Bron:Rechtbank Midden-Nederland| jurisprudentie| ECLI:NL:RBMNE:2023:7229| 21-12-2023