Stiefvader moet wachten op adoptie

4 augustus 2022 | Personen- en familierecht

Twee kinderen krijgen een ‘nieuwe’ vader, de partner van hun moeder. Die wil de kinderen wel adopteren. Maar dan komt de echte vader in beeld. De rechter moet schipperen tussen meerdere belangen.

Een man en een vrouw, niet getrouwd, hebben twee kinderen. De vader heeft hen erkend. De vrouw heeft het eenhoofdig gezag. De echte ouders maken tijdens hun relatie veel ruzie. Er is sprake van geweld, de vader is verslaafd aan alcohol en heeft financiële problemen. Het stel gaat uit elkaar, de vrouw trouwt vervolgens met een man die de stiefvader van de kinderen wordt. Ze wonen allemaal bij elkaar. De stiefvader wil de kinderen adopteren, de kinderen willen dat ook. De stiefvader wil ook het gezag over de kinderen en dat ze zijn geslachtsnaam krijgen. De rechtbank Rotterdam stelt vast dat aan bijna alle eisen voor stiefouderadoptie is voldaan. Op twee na: is adoptie wel in het belang van de kinderen? En hebben de kinderen echt niks meer van hun echte vader te verwachten?

Kansen

Na jaren probeert de echte vader weer contact te leggen met de kinderen. Hij drinkt niet meer, heeft werk, is schuldenvrij en is een nieuw gezin gestart. Hij wil graag weer een rol spelen in het leven zijn kinderen. Volgens de stiefvader en de moeder heeft de vader daarvoor genoeg kansen gehad maar hij heeft alles verbruid. De kinderen hebben hun vader al negen jaar niet gezien en hebben geen behoefte aan contact.

Banden verbreken

De rechtbank moet schipperen tussen twee feiten: de kinderen wonen al jaren in een warm gezin en de vader heeft zijn leven weer op de rails. De rechtbank vindt dat de vader een nieuwe kans verdient. Het is voor de ontwikkeling van de kinderen belangrijk dat zij hun biologische vader leren kennen en zo mogelijk betere herinneringen aan hem krijgen. Het verzoek tot adoptie van de stiefvader komt te vroeg: dat zou alle banden met de vader verbreken. Maar een omgangsregeling komt ook te vroeg.

Wettelijke plicht

De rechtbank vindt dat de moeder zich meer kan inspannen om te voldoen aan haar wettelijke plicht om de banden van de minderjarigen met de vader te bevorderen. Ze kan helpen de communicatie tussen hen op gang te brengen. De vader zou excuses kunnen maken voor zijn handelen in het verleden. De beslissing over het adoptieverzoek wordt voor een jaar aangehouden: in die tijd kunnen ouders en kinderen onderzoeken wat ze voor elkaar kunnen en willen betekenen.

Gezag

Omdat de stiefvader betrokken is bij de opvoeding, krijgt hij gezag over de kinderen en krijgen de kinderen ook zijn geslachtsnaam.

ECLI:NL:RBROT:2022:5912

Bron: Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2022:5912 C/10/629144 / FA RK 21-8778 en C/10/629271 / FA RK 21-8837 | 12-07-2022