Kort na de geboorte van het kind komt de moeder te overlijden. Zij en haar partner met wie ze niet getrouwd was, hebben van het gezamenlijke gezag geen aantekening in het gezagsregister kunnen laten maken. In het gezag over het kind is nu niet voorzien. De rechtbank vraagt de Raad voor de Kinderbescherming ambtshalve hiernaar onderzoek te doen.
De moeder en vader van het kind hadden een relatie en woonden samen. Ook hadden zij samen al een kind, dat geboren is in 2020. Het gezag over dit kind berustte bij beide ouders; op hun gezamenlijke verzoek is hiervan aantekening gemaakt in het gezagsregister.
Toen de moeder 37 weken zwanger was van het tweede kind is zij ernstig ziek geworden door het coronavirus, waarop het kind prematuur geboren is. De moeder is ruim twee weken na de geboorte overleden. Door alle omstandigheden is de vader vergeten het gezag over het kind te regelen, zo stelt hij.
Gezagsvacuüm
Volgens de Nederlandse wet is het niet mogelijk voor niet-gehuwden om voorafgaand aan de geboorte van hun kind het gezamenlijk gezag te regelen, aldus de rechtbank Oost-Brabant. Ook de erkenning die de vader voorafgaand aan de geboorte heeft gedaan, leidt na de geboorte niet automatisch tot gezamenlijk gezag. Aangezien er geen reële mogelijkheid was om het gezag na de geboorte te regelen, is er een gezagsvacuüm ontstaan.
Volgens de Raad van de Kinderbescherming neemt de vader de zorgtaken adequaat op zich, met hulp van zijn netwerk. Ook weet hij waar nodig de hulp van professionele instanties te vinden. Met het wegvallen van de moeder rust op de vader een zware zorgtaak voor twee zeer jonge kinderen. Maar de rechtbank heeft er, net als de raad, geen enkele twijfel over dat het in het belang is van het kind dat de vader wordt belast met het gezag over hem.
ECLI:NL:RBOBR:2022:671