Biologische vader krijgt geen omgang met dochter

23 december 2021 | Personen- en familierecht

Na een scheiding en het overlijden van haar moeder groeit de dochter op bij haar stiefvader. De biologische vader wil het ouderlijk gezag én de omgang met haar. Zo ver wil het gerechtshof niet gaan.

Uit een relatie tussen een man en een vrouw is in 2007 een dochter geboren. Zij is in dat jaar door de vader erkend. Wanneer de ouders een jaar later uit elkaar gaan, stopt het contact tussen vader en kind. Alleen de moeder krijgt het ouderlijk gezag. In 2008 krijgt zij een nieuwe relatie en ze trouwt in 2010 met haar nieuwe partner. Hij wordt de stiefvader van de dochter, die vanaf 2015 zijn achternaam draagt. Een jaar later overlijdt de moeder. De stiefvader voedt haar op, hij heeft de voogdij. De biologische vader wil echter het gezag over zijn dochter, wat de rechtbank Limburg afwijst. Daartegen gaat de vader in hoger beroep.

Belang van de dochter

De vader wijst op het Burgerlijk Wetboek: het verzoek van de overlevende ouder wordt afgewezen, indien er gegronde vrees is dat anders de belangen van het kind worden verwaarloosd. Maar daarvan is niet gebleken. Hij heeft, zegt de vader, voldoende laten zien dat hij de zorg en verantwoordelijkheid voor zijn dochter wil en kan dragen. Het is ook in zijn dochters belang dat zij structurele omgang met haar vader heeft. De stiefvader wil niet dat de vader het gezag krijgt: hij is een vreemde voor de minderjarige.

Ouderlijk gezag

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch beslist dat de stiefvader de voogdij behoudt en dat de biologische vader niet het ouderlijk gezag krijgt. Sinds 2008 is er geen contact tussen hem en de dochter. Er zijn wel enkele pogingen gedaan, maar dat was voor de dochter te belastend. Het is niet in haar belang dat de vader het ouderlijk gezag krijgt. Ze is bijna haar hele leven in het gezin van de stiefvader en over die opvoedsituatie zijn geen zorgen.

Informatieregeling

Net als de rechtbank wijst het hof het verzoek tot een omgangsregeling af. Dat is misschien pijnlijk voor de vader, oordeelt het hof, maar de dochter is gebaat bij rust, zodat zij toekomt aan het volgen van de therapie die nodig is voor haar groei naar volwassenheid. Wel heeft de stiefvader toegezegd met een informatieregeling te komen, waar de vader ook om had gevraagd. Hij zal vier keer per jaar de vader informeren over de ontwikkelingen van de dochter op het gebied van haar gezondheid, schoolprestaties, vrijetijdsbesteding en sociale leven. Ook zal de vader recente foto’s en schoolrapporten van de dochter krijgen.

ECLI:NL:GHSHE:2021:3805

 

Bron: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch | jurisprudentie | 02-01-2022