Aanmelding kind bij sportvereniging is gezagsbeslissing

21 december 2023 | Personen- en familierecht

Een gescheiden stel ruziet over de vraag of een dochter op korfbal mag. Dat is niet zomaar een dagelijkse beslissing maar een gezagsbeslissing, aldus de voorzieningenrechter. De vader wil vervangende toestemming van de rechter, maar krijgt die niet. Wel wordt hij bij uitzondering veroordeeld in de proceskostenvergoeding.

Een man en een vrouw hebben twee kinderen. Als de ouders uit elkaar gaan, zijn deze nog minderjarig. De ouders zijn gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag. Tussen hen ontstaat een geschil over de vraag of de dochter wel of niet op korfbal mag. De vader heeft haar voorwaardelijk aangemeld bij een korfbalvereniging maar de moeder weigert – als medegezaghebbende ouder – om die aanmelding definitief te maken.

Vervangende toestemming

Beide ouders vinden een teamsport goed voor de dochter. Maar de dochter zit ook op dansles, en volgens de moeder is ook korfballen te veel voor haar. De vader wil haar snel aanmelden omdat zij anders mogelijk niet kan worden geplaatst in het team van haar vriendinnetjes en klasgenootjes. De moeder wil zich eerst oriënteren op andere clubs. Nu de moeder de aanmelding weigert, vraagt de vader aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant (voorzieningenrechter) om vervangende toestemming.

Gezagsbeslissing

De aanmelding van een kind bij een zwemschool of sportclub is geen kleine dagelijkse beslissing, maar een van enig belang, en dus een gezagsbeslissing. Geeft een gezagdragende ouder geen toestemming voor de aanmelding, dan mag de andere ouder een kind niet inschrijven bij een club. In deze zaak komen de ouders niet tot overeenstemming. Ondanks de ontbrekende instemming heeft de vader de dochter wekelijks laten deelnemen aan korfbaltrainingen. De vader handelt hiermee mogelijk in strijd met het belang van de dochter.

Belang van de dochter

Hoewel het goed is dat kinderen sporten, aldus de voorzieningenrechter, kan in dit geval niet worden vastgesteld of het in het belang van de dochter is om bij de korfbalvereniging te gaan. Deze kwestie is een onderdeel geworden van de strijd tussen de ouders, wat belastend is voor het meisje en een ontwikkelingsbedreiging voor haar vormt. De vader krijgt geen vervangende toestemming om de dochter in te schrijven.

Proceskosten

In familierechtelijke zaken is het gebruikelijk dat de proceskosten tussen partijen worden ‘gecompenseerd’: iedere partij draagt de eigen kosten van de procedure. De rechter kan daar, onder bijzondere omstandigheden, van afwijken. Deze ouders hebben al meer dan twintig procedures gevoerd, steeds over gezagskwesties. Enkele maanden geleden ging het over de aanmelding bij een zwemclub. Nu is de rechter er wel klaar mee: de vader moet de kosten, die de moeder in deze procedure heeft gemaakt (€ 1.011), vergoeden, omdat hij de dochter maandenlang zonder toestemming van de moeder heeft laten deelnemen aan korfbaltrainingen (wat nu moet stoppen). Daarmee heeft hij niet gehandeld in het belang van de dochter.

ECLI:NL:RBZWB:2023:8119

Bron:Rechtbank Zeeland-West-Brabant| jurisprudentie| ECLI:NL:RBZWB:2023:8119 C/02/414587 / KG ZA 23-483| 19-11-2023